Çekme Karavanlar

O1-O2 Belgesi Nedir – Nasıl Alınır?

O1-O2 Belgesi Nedir

O1-O2 Belgesi Nedir

O1-O2 belgesi nedir? Genel olarak trafiğe çıkış belgesi olarak adlandırılan bir şase üreticisi tarafından, TSE kurumu nezdinde gerekli kontrolleri yapılmış, yeterliliği sağlanmış, trafiğe çıkışında bir sakınca bulunmadığı TSE tarafından onaylanmış, şase üreticilerinin ürettikleri şaselere ait bir kimlik kartıdır. Günümüzde otomobil, kamyonet gibi benzeri araçların arkasında kullanılan ve ülkemizde de sıkça görmeye başladığımız küçük römorkların, çekme karavanların Tip Onay Belgesi alması zorunludur. Bilinenin aksine bu belgeler karavana ya da römorka ait belgeler değildir. O1-O2 belgesi, aracınızın arkasına takacağınız römorkun taşıma kapasitesi üzerinden şasenizi sınıflandırmak amacıyla kullanılan trafiğe çıkış belgesidir ve bu römorklar kategori olarak O1 veya O2 şeklinde sınıflandırılmaktadır.

O1-O2 Belgesi römorklar

O1-O2 kategorisi römork /karavan üretimi yapan bir firmanın gerekli test ve denetimlerini yaptırması, rapor veya araç onaylarına sahip olması gerekmektedir. Her şaseye üretici tarafından şase numarası vurulur. Bu şase numarası da belgenizin üzerinde kayıtlıdır. Bu belge sayesinde römorkunuzun/çekme karavanınızın trafiğe çıkışı yasal olarak sağlanır. Aslında siz bu römorku satın almış olup üzerine çekme karavanınızı inşa ettirmiş olursunuz. O1-O2 belgelerinin üzerinde karavanın sahibiyle ilgili herhangi bir bilgi bulunmaz. Bu belgede şase ile ilgili teknik bilgiler ve şase numarası bulunur. Bu nedenle aracınızla çekmiş olduğunuz römork/çekme karavanınızın O1 veya O2 belgesi olmalıdır, bu trafikte yasal bir zorunluluktur.

O1 Kategorisi Nedir

O1 kategorisi azami kütlesi 0,75 ton’u aşmayan römorklar yani 750 kg’a kadar yükleme kapasitesine sahip römorklar için şase üreticisi tarafından verilen trafiğe çıkış belgesidir. 750 kg altı diye sınıflandırdığımız çekme karavanlardır. Bu belgeye sahip bir römork için fren tertibatı mecbur değildir. Ayrıca ruhsat gerektirmediği için TÜVTÜRK muayenesinden de muaftır. Aracınızın plakasının bir kopyasını römorkunuza takarak seyahat edebilirsiniz. En büyük avantajlarından bir tanesi de B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilmenizdir.

O2 Kategorisi Nedir

O2 kategorisi ise azami kütlesi 0,75 tonu aşan, 3,5 tonu aşmayan römorklar yani 750 kg-3500 kg arasındaki römorkların trafiğe çıkış belgesidir. 750 kg üzeri ve toplam ağırlığı 3500 kg’da geçmeyen çekme karavanlardır. Bu sınıfa sahip bir karavanı B sınıfı ehliyete sahip bir araçla çekmek istiyorsanız  BE sınıfı, C ehliyete sahip bir araçla çekmek istiyorsanız CE sınıfı bir ehliyete sahip olma şartı istenmektedir. O2 belgeli bir karavan ruhsat gerektiren, ayrı bir plakası olan ve her sene TÜVTÜRK muayene zorunluluğu olan bir karavandır ve ayrıca fren tertibatı zorunludur.

ehliyet kategorileri

O1-O2 Belgem Olmazsa Ne Olur

Aracınıza bağlattığınız ve ruhsata işlettiğiniz çeki demirinizle birlikte karışabileceğiniz bir trafik kazasında römorkunuzun trafiğe çıkış belgeli, O1-O2 Belgesi olmaması halinde, aracınıza yaptırmış olduğunuz trafik sigortası karşı tarafa vereceğiniz zararların karşılanması konusunda size problem çıkartacaktır. Eğer çeki demiriniz ruhsata işli ve çektiğiniz römorkun O1 veya O2 belgesi varsa, karışmış olduğunuz kazada aracınızın mevcut trafik sigortası, aksi bir durum belirtilmediyse, sigorta poliçesinde belirtilen limitler dâhilinde karşı tarafın hasarını karşılamakla yükümlüdür.

4 Yorum

  1. Cekme karavanim 750 kg alti 01 belge yok deyip aramizda devis sistemi ile aldim 01 belgesini nerden temin edebilirim bu sekilde aracima takip trafige cikabilirmjyim ?

  2. Tip Onay Belgesi onay kuruluşunun belli bir araç, sistem, aksam veya ayrı teknik ünite tipinin, ilgili resmi standartlara uygun olarak imal edildiğini ve onaylandığını resmi olarak bildiren belgeyi ifade eder.O1 kategorisi 750 kg kapasiteli araçlarda ruhsat zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu belgeli olması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bir karavan veya römork alırken mutlaka tip onay belgesine sahip olmalıdır. O1 belgenizi çekme karavanınızı yaptırdığınız yerden bu belgeyi talep edebilirsiniz size yardımcı olacaklardır. Eğer bu husus mümkün olmuyorsa bu belgeleri çıkartabilecek firmalarla irtibata geçmelisiniz ki bu zorlayıcı bir durum olacaktır.
    Oysa ki tip onay belgesi önemli konuların başında gelir bence ve özellikle de trafikten men edilmemek ve karavan ile kazaya karışılması durumunda hasar bedelinin karşılanabilmesi açısından önem taşımaktadır (Karayolları Trafik Kanununun 102. maddesi uyarınca, çeken aracın sorumluluk sigortası römorkun sebep olduğu zararı da karşılar, ancak bence buradaki düzenleme tip onay belgeli ve trafiğe uygunluğu bulunan römorklar için geçerli ve tip onayı bulunmayan römorkun sebep olacağı zarar, çekicinin sorumluluk sigortası tarafından karşılanmayacaktır ) bu bakımdan tip onay meselesi son derece önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu