Çekme Karavanlar

Çekme Karavan Modelleri ve Çeşitleri

Çekme Karavanlar Hakkında Bilgiler

Çekme Karavanlar Hakkında Bilgiler

Çekme karavanlar isminden de anlaşılacağı üzere motorlu taşıtlar tarafından çekilerek götürülebilen ve karavan içinde yaşamak için gerekli ekipmanların barındırıldığı karavan tipidir. Trafik yönetmeliğinde römorklar ile aynı sınıfta değerlendirilmektedirler. Farklı tip yapıya sahip, yapısal olarak değişikliklerinin yanı sıra arazi koşullarına göre üretilen ‎arazi tipi (off-road)‎ karavanlar, caretta-caretta karavanlar, mini karavanlar ve klasik olan modeller gibi birçok farklı çeşide sahip çekme karavanlardır. Günümüzde adlandırıldıkları gibi en fazla telaffuz edilen şekli ile çekme karavanlar 750 kg altı ve 750 kg üzeri olarak iki guruba ayırabiliriz. Çekme Karavanınızı trafiğe çıkartabilmek için aracınızın ruhsatında çeki demiri işli olması gerekmektedir. Bir çekme karavan sahibi iseniz özellikle hız sınırını aşmamanız gerekir. En güvenli hız sınırı çekme karavan için 80 km’dir. Aracın arkasında bulunan ağırlık yüksek hızlarda sizin sürüşünüzü etkileyeceği için hız sınırını geçmemeye çok dikkat etmeniz ve çok gerekli olmadıkça ani frenlerden kaçınmanız gerekir.

750 Kg Altı Çekme Karavanlar

Çekme Karavan modelleri ve çeşitleri

750 kg altı çekme karavanlar içerisindeki mobilya, ocak, yatak, masa, tuvalet gibi ekipmanlar dâhil belirlenen kilogramı geçmemesi gerekmektedir ve bu sebeple daha minimal bir yaşantıya sahiptir. 750 kg altı çekme karavanları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz ve herhangi bir vergiye tabi değildirler.

750 Kg Üzeri Çekme Karavanlar

Çekme Karavan modelleri ve çeşitleri

 

 750 kg üzeri çekme karavanlara daha büyük dolaplar, fırın, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi birçok ekstra aksesuar ve ünite eklenebilmektedir. Bu model karavanlar çift dingil 3,90 m üzerinde olabilmektedir. 750 kg üzeri çekme karavanları BE, CE, DE, sınıf ehliyet sahipleri kullanabilir. Aslında bu ayrım çekme karavanınızı hangi araçla çektiğinizle alakalıdır. B sınıfı ehliyetle kullanılan bir araç ile çekiyorsanız BE, C sınıfı ehliyetle kullanılan bir araçla çekiyorsanız CE sınıfı bir ehliyet ile kullanmalısınızdır. 750 kg üzeri olan çekme karavanlar her yıl TÜVTÜRK muayenesine girmek zorundadır.

Çekme Karavanımı Nasıl Bir Araçla Çekmeliyim

Çekme karavanımı nasıl bir araçla çekmeliyim? Bu soru çekme karavanınızın ağırlığı ve içine koyacağınız yük ile paralel olarak değişecektir. Karavanınızdaki yükün fazla olması durumunda Aracınız rampa gibi eğimli alanlarda zorlanacaktır. Çekme karavanınızı çekilebilmek için güçlü bir araca ihtiyacınız vardır. Tabi burada güçlü olarak kastetmek istediğimiz kesinlikle motor hacmi 2000cc araçlar demek değil, beygir gücü ve torku yüksek araçlar ile çekmek anlamındadır. Aslında tavsiye edilen ideal motor hacmi 1600cc ve 100 beygir üzerinde olan araçlardır. Tabii ki de bütçenize göre daha düşük motor hacmine sahip araçlar seçilebilir fakat bu seçim sonucunda rampa gibi eğimli yerlerde araçların motorları zorlanacağı için daha fazla yakıt tüketimi ile karşılaşmanıza neden olacak aynı zamanda da aracınızı daha fazla yıpratmış olacağınız için bunu da göz önünde bulundurmalısınız.

Bazı bilinen römork ve çekme karavan firmalarına örnek vermek gerekirse;

Erba Karavan, Başoğlu Karavan, İmaj Karavan, Saly Karavan, Pino Karavan, Dolphin Karavan, Soyut Karavan, Aysan Römork Karavan, Gündoğdu Karavan, Ortiz Karavan, Swan Karavan gibi firmalar mevcut diyebiliriz.

6 Yorum

  1. Merhaba 2021 çekme karavan yaptırdım 3.60 boyut 750 kg hiç kullanılmadı İstanbul’da sorunum şu yönde olacak 01 belgesini alıp almadığımı hatırlayamadım yada kaybetmiş de ola bilirim 01 belgeyi nasıl temin edebilirim acaba ve fiyat nedir bilgisi olan varsa yardımcı olursanız sevinirim

  2. Tip Onay Belgesi onay kuruluşunun belli bir araç, sistem, aksam veya ayrı teknik ünite tipinin, ilgili resmi standartlara uygun olarak imal edildiğini ve onaylandığını resmi olarak bildiren belgeyi ifade eder. O1 belgenizi çekme karavanınızı yaptırdığınız yerden bu belgeyi talep edebilirsiniz size yardımcı olacaklardır. eğer bu husus mümkün olmuyorsa bu belgeleri çıkartabilecek firmalarla irtibata geçmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu